Sandra Aamodt en Sam Wang

het geheim van je brein

Kosmos (2008).
Oorspronkelijke titel: Welcome to your brain (2008).

'Dit boek zal je vertellen hoe je de alledaagse dingen eigenlijk doet. We zullen onderweg ook een aantal mythes doorprikken die je misschien gelooft omdat "iedereen weet" dat ze waar zijn. Bijvoorbeeld, je gebruikt heus niet alleen maar 10 procent van je hersenen. (Kom nou)' (Inleiding).

Er blijven nog geheimen genoeg over, maar dit boek weet er ook een aantal te ontsluieren.

Bruce Parry

Tribe

volksstammen in de 21e eeuw

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: Tribe (2007). Vertaald samen met Peter de Rijk.

'In plaats van onze planeet te verwoesten, zouden we meer naar [tribale samenlevingen] moeten luisteren en van hun eeuwenoude kennis moeten leren hoe we een duurzamer leven zouden kunnen leiden en het milieu beschermen...
Ze kunnen ons wel een heleboel leren, Als we maar willen luisteren.' Uit het slothoofdstuk.

Na de prachtige serie tv-documentaires nu het boek, met fraaie foto's. Een boek om cadeau te krijgen of te geven - of voor jezelf te kopen.

Matt Skinner

Superwijn 2008

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: The juice 2008 (2007).

'Probeer eens wat nieuws [...] neem je voor aan het einde van dit jaar wat meer over wijn te weten dan 12 maanden geleden.' Uit de inleiding.

Alweer het derde deel in deze serie informatieve boekjes over vaak minder bekende wijnen, zeer enthousiast getypeerd.

ossi Melman en Meir Javedanfar

Mahmoud Ahmadinejad

de nucleaire sfinx van Teheran

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: The nuclear sphinx of Tehran - Mahmoud Ahmadinejad and the State of Iran (2007).

'Kunnen we het risico nemen [om Ahmadinejad] te geloven? Kan de wereld in rust en vrede leven met Iran als kernmogendheid en erop vertrouwen dat zijn leiders nooit op de knop zullen drukken? Of zal de nucleaire sfinx iedereen doden die zijn raadsel niet kan oplossen?'

De laatste zinnen van dit boek, dat beschrijft hoe Iran op weg is naar zijn eigen kernwapen. Zeer boeiend en goed gedocumenteerd, evenwichtig geschreven.

Ray Bennett

DE KRACHT VAN HET NU EVEN NIET

meer bereiken door minder te doen

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: The underachiever's manifesto - the guide to accomplishing little and feeling great (2006).

'In onze overpresterende maatschappij is een beetje onderpresteren een noodzakelijk tegengif. Dus zak maar onderuit, lees dit boek en zet je potentieel terug in de brandkast. Zet alles maar eens een tandje lager. Leg de lat wat minder hoog. ' Uit de inleiding.

Aardig tegengas tegen de prestatiecultuur.
de kwacht van je intuitie

 

Gerd Gigerenzer

DE KRACHT VAN JE INTUÏTIE

de intelligentie van het onbewuste

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: Gut feelings - the intelligence of the unconscious (2007).

'Intuïties zijn zijn niet onfeilbaar, maar ook niet dom. Ik beweer dat ze gebruik maken van vermogens in onze hersenen die we door evolutie verworven hebben, en dat ze zijn gebaseerd op vuistregels die snel optreden mogelijk maken. De kwaliteit van intuïties zit in de intelligentie van het onbewuste: zonder te hoeven nadenken weten op welke regel je in welke situatie kunt vertrouwen.' Uit de conclusie.

Een prachtig boek, vol inzichten en verrassingen, over de werking van dat zo moeilijk grijpbare begrip 'intuïtie'.
de kwacht van je intuitie

Gary B. Huffnagle, Ph. D., met Mairi C. Noverr, Ph. D. en Sarah Wernick

DE PROBIOTICA REVOLUTIE

Thoeris (2007).
Oorspronkelijke titel: The probiotics revolution (2007).

'Hoewel het probiotica-onderzoek nog in de kinderschoenen staat, vond ik het toch belangrijk om nu al uit te leggen waarom het gaat bij probiotica, [...] zodat lezers die om hun gezondheid geven er alvast hun opvallend grote voordeel mee kunnen doen. Inderdaad, we weten nog niet alles. Maar probiotica zijn zo veilig dat er geen reden is om ermee te wachten.' Uit hoofdstuk 1.

Het is heel prettig te weten dat je op een makkelijke en plezierige manier zoveel kunt doen aan je gezondheid. Met huiselijke recepten van de auteur.

Dianne Archangel

ONTMOETINGEN IN HET HIERNAMAALS

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: Afterlife encounters (2005).

'Ontmoetingen in het hiernamaals zijn als lichtbakens (...) Ongeacht de vraag of ze nu wel of niet uit het hiernamaals komen, ik vraag u om ze te herkennen en op te vatten voor wat ze bewezen hebben te zijn -transformerende ervaringen.' Uit het voorwoord.

Als je leest wat voor indruk de beschreven gebeurtenissen hebben achtergelaten bij de mensen die ze hebben meegemaakt, wil je dat best geloven..

Lawrence E. Joseph

APOCALYPS 2012

Kosmos (2007).
Oorspronkelijke titel: Apocalypse 2012 (2007).

'De grote drijfveer achter de [2012-]beweging was een oeroude voorspelling uit de Maya-mythologie dat de tijd ofwel zal eindigen, of juist beginnen, tijdens de winterzonnewende op 21 december 2012.' Uit de inleiding.

Het boek maakt overigens duidelijk dat er nog wel andere redenen zijn om voor het lot van de aarde te vrezen, 'van harde wetenschap tot hocus pocus', zoals Joseph zelf zegt in de bibliografie.

Steve Watkins en Clare Jones

ONVERGETELIJKE REIZEN DIE JE GEMAAKT MOET HEBBEN!

Kosmos (2006).
Oorspronkelijke titel: Unforgettable journeys to take before you die (2006.)

'Reizen is nog nooit zo laagdrempelig geweest, maar de tochten die we ondernemen zijn nog steeds even persoonlijk, uitdagend en bevredigend als op de dag dat Shackleton op de Endurance het zeegat uitvoer.' Uit de inleiding.

Dertig - inderdaad: onvergetelijke - reizen, met schitterende foto's geïllustreerd.
onvergetelijke reizen